
Göksel Göksoy RehberliÄŸinde
İstabul’daki Roma İzleri Turu
16 Åžubat 2025 Pazar
“Bir Roma Åžehrinde YaÅŸam ve Ölüm”
Pompei Kitabının yazarı Göksel Göksoy ile İstanbul sokaklarında Roma dönemi izlerini takip edeceÄŸiz…
Tur BaÅŸlama Saati 13:30
BuluÅŸma yeri ÇemberlitaÅŸ
(Daha detaylı bilgi katılımcılarla konum olarak paylaşılacaktır)
Tur Bitiş Saati 17:30 civarı
Program Detayları;
Roma ve İstanbul, tıpkı Honorius ve Arcadius gibi iki kardeÅŸ ÅŸehir…
Theodosius'un ölümü üzerine Honorius Batı Roma tahtına, kardeÅŸi Arcadius DoÄŸu Roma tahtına oturmuÅŸtu. Turumuzda bu iki ÅŸehrin günümüze ulaÅŸan benzerliklerini ve farklılıklarını konuÅŸacağız.
Konstantin’in ÅŸehrini gezerken;
Septimius Severus, Caesar, Marcus Aurelius, Augustus Octavius, Tiberius Claudius, Caligula, Neron, Hadrianus, Justinianus ve bir çok Roma dönemi İmparatorlarının hayatlarına dair ilginç bilgiler edineceÄŸiz.
Ayrıca Roma dönemi halklarının dikkat çeken yaÅŸantılarını, toplum kurallarını, kanunlarını, kölelik sistemini, eÄŸlence ve yemek alışkanlıklarını konuÅŸup; Tarihi eserleri gezerken, edineceÄŸimiz bilgilerle mekanların içinde adeta o dönemleri yaÅŸayacağız.
330 yılında, Konstantin’in Roma’daki Apollon tapınağından getirdiÄŸi, ÇemberlitaÅŸ sütununun önünde buluÅŸuyoruz.
Forum Konstantin meydanından, İmparatorların yürüdüÄŸü Mese caddesini takip ederek, bir Roma Sarnıcına ulaşıyoruz.
İstanbul’un üstü kadar yeraltı da, tarihin büyüleyici izlerini taşıyor. Åžerefiye Sarnıcının ihtiÅŸamlı sütunları arasında Theodosius dönemini ve Roma’da su sistemlerini keÅŸfedip, hamamları, havuzları ve latrinaları konuÅŸacağız.
Daha sonrasında kadim İstanbul sokaklarını adımlayarak, İmparator Justinianus ve eÅŸi Theodora tarafından yaptırılan Aya Sergios ve Bakhos Kilisesine, yani bugünkü adıyla Küçük Ayasofya Camiine ulaşıyoruz. Camii içinde Roma dönemi kuÅŸak yazılarını ve monogramları birlikte keÅŸfedeceÄŸiz.
Sonrasında kısa bir yürüyüÅŸ ile Roma döneminden kalan, Hipodromun en etkileyici yeri olan Sfendon Duvarını görüyoruz. Burada Roma hipodromlarının mimarisini ve tasarım amaçlarını konuÅŸtuktan sonra, Hipodromun ortasına, yani Sultanahmet meydanına doÄŸru ilerliyoruz.
Yapıldığı dönemde yaldızlı tunç plakalarla kaplı olan Örme Sütunun, Latin İstilasından kalan izlerini birlikte keÅŸfedeceÄŸiz. Bu dönemde İstanbul’dan Avrupanın çeÅŸitli yerlerine götürülen tarihi eserleri de konuÅŸup turumuza devam ediyoruz.
MÖ 479 yılında Pers ordusu karşısında birleÅŸen Yunan kent devletlerinin kazandığı zafer anısına yapılan ve Delphi’deki Apollon mabetinden 324 yılında İmparator Konstantin tarafından İstanbul’a getirilen Yılanlı Sütunu görüp, önünde Roma savaÅŸ taktiklerini konuÅŸacağız.
Mısır firavunu III. Thutmose tarafından MÖ XV. yy’da yaptırılan ve Karnak tapınağından getirtilen dikilitaÅŸ, turumuzun bir baÅŸka önemli noktası olacak.
Dikilitaşın kaidesinde yeralan ve bize Roma dönemi hipodrom yarışları hakkında oldukça önemli bilgi veren heykelleri birlikte inceleyeceÄŸiz.
Roma döneminin en önemli eÄŸlencesi olan at yarışlarını, hipodromların sosyal yaÅŸantıdaki önemini konuÅŸacağız ve diÄŸer Roma kentlerindeki Arena yapısından ve Gladyatör dövüÅŸlerinden detaylıca bahsedeceÄŸiz.
Bu heykellerin en güzel cephesinde, kupa töreni sahnesini görüp birlikte inceleyeceÄŸiz.
Her yol Roma’ya çıkar sözüne anlam kazandıran Million Taşını da görüp turumuzun son durağına doÄŸru hareket edeceÄŸiz.
Günü deÄŸerlendirip, soru cevap olarak sohbet edeceÄŸimiz bir etkinlikle turumuzun sonuna gelmiÅŸ olacağız…
Åžimdiden katılacak misafirlerimize güzel bir gün diliyoruz…
TeÅŸekkürler
Göksel Göksoy Turları